Grecja jest tradycyjnym narodem morskim, ponieważ żegluga jest prawdopodobnie najstarszą formą zajęcia Greków i od starożytności jest kluczowym elementem działalności gospodarczej. Grecja zajmuje od wieków najwyższe miejsca w rankingu dostępu do statków. Świadczy to o jej odwiecznym powiązaniu z morzem.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym są zasoby morskie
- zasady ich pozyskiwania
- jakie jest ich wykorzystanie
Czym są zasoby morskie?
Zasobami morskimi nazywamy wszystkie organizmy żyjące w morzach oraz surowce naturalne, które mogą zostać wykorzystane przez człowieka. Do zasobów morskich zaliczamy ryby oraz owoce morza, które mogą zostać złowione. Ta dziedzina to rybołówstwo. W parze z odłowem ryb idzie ich hodowla, zwana akwakulturą, której odmiana odbywająca się w morzu jest marikultura. Jest to hodowla w specjalnych strukturach dla ryb i innych darów morza. Popularnymi rybami są makrele i sardynki, a także krewetki. Gatunkami hodowanymi są dorada, labrakas, pstrąg tęczowy oraz małże. Ten kraj jest światowym producentem małż, które są hodowane w północnych częściach morza Egejskiego. Niestety przez zmiany klimatyczne (podwyższona temperatura powietrza) ich liczebność została w ostatnich latach zdziesiątkowana w porównaniu z wcześniejszymi latami.
Oprócz organizmów żywych, w Grecji eksploatowane są również surowce naturalne w postaci ropy naftowej oraz gazu ziemnego. Niestety przez różne komplikacje polityczne, złoża te nie mogą być eksploatowane w 100% i zaspokajają tylko 5% zapotrzebowania.
Jakie są zasady eksploatacji zasobów morskich?
Eksploatacja bogactwa mórz powinna odbywać się w sposób zrównoważony, aby nie zaburzać liczebności populacji różnych gatunków oraz rozsądnie w przypadku surowców naturalnych. Greckie prawo reguluję zaawansowanie wydobywania zasobów. Prawo to obejmuję ochronę, zarządzanie zasobami, ograniczenie wpływów rybołówstwa, wydobycia ropy naftowej i gazu ziemnego na środowisko naturalne, wydajność floty rybackiej, kontrola akwakultur, organizacja rynków sprzedaży oraz stosunki międzynarodowe.
Jaki wpływ ma Unia Europejska?
Oprócz prawa krajowego w Helladzie obowiązuję również prawo Unii Europejskiej wynikające z obecności tego państwa w szeregach tej organizacji. Ustanawia ona niezbędne środki, których celem jest ograniczenie wskaźnika śmiertelności połowowej oraz zmniejszenie wpływu połowów na środowisko naturalne. W razie poważnego zagrożenia ekosystemu lub dla ochrony tych zasobów są w stanie zainterweniować Komisja Europejska i inne kraje członkowskie. Dzięki powyższym zasadom i regulacjom prawnym ekosystemy nie są zbytnio nadwyrężane, a grecka gospodarka może z nich zyskiwać.
Jakie jest wykorzystanie zasobów morskich?
Dary morza, które są pozyskiwane w greckich wodach są przede wszystkim wykorzystywane w gastronomii, jako składnik lokalnych potraw. Bogactwa te są również wykorzystywane w innych branżach, chociażby przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym, a surowce naturalne – w energetyce. Grecja była wiodącym producentem przekraczającym 120 000 ton przed rozpoczęciem kryzysu w 2008 r. Nawet od czasów tego wydarzenia kraj ten jest znaczącym światowym producentem, którego roczna produkcja wynosi 110000 ton ryb. Aż 2% głównego eksportu tego kraju zajmują świeże lub mrożone ryby. W 2015r. aż 78% śródziemnomorskich ryb morskich wyprodukowanych w Grecji zostało wywiezionych do 32 krajów, a reszta została wykorzystana w obrębie kraju.